Verkenning verplichting verkoop gebruikte goederen
Dit onderzoek geeft invulling aan de aankondiging in het Nationaal Programma Circulaire Economie dat het ministerie ter bevordering van levensduurverlenging de mogelijkheid zal verkennen (op EU- of nationaal niveau) om retailers te verplichten een steeds groter aandeel tweedehands producten aan te bieden. Uitgangspunt van het onderzoek is dat consumenten niet altijd geneigd zijn om gebruikte goederen te kopen. Om hergebruik te stimuleren zouden gebruikte goederen daarom net zo makkelijk te koop moeten zijn als nieuwe.
Een verplichting wordt gezien als een goede aanvulling op huidig beleid om circulariteit te bevorderen en een mogelijkheid om bij te dragen aan een verandering van consumentengedrag. Ook wordt de verplichting als juridisch rechtmatig gezien. Wel is er nader onderzoek nodig in verband met het evenredigheidsbeginsel en betreffende juridische houdbaarheid en toepasbaarheid.
Andere relevante publicaties
Re-use of soundbars
How feasible is it to give soundbars a second life? Commissioned by Stichting OPEN, Second Use investigated the re-use potential of four soundbar models, revealing insights into repairability, consumer interest, and key barriers.
Re-use van soundbars
Hoe haalbaar is het om soundbars een tweede leven te geven? In opdracht van Stichting OPEN onderzocht Second Use de potentie van re-use bij vier modellen soundbars – met inzichten over reparatiemogelijkheden, consumentengedrag en belemmeringen.
Re-use of cordless vacuum cleaners
The re-use of cordless vacuum cleaners presents interesting opportunities, but battery replacement costs pose a significant challenge. This study, conducted by Second Use on behalf of Stichting OPEN, examines the feasibility of refurbishment and identifies key improvements to extend the lifespan of these appliances.