Universele oplader in de EU
De radioapparatuurrichtlijn 2014/53/EU (RED) stelt een regelgevingskader vast voor het op de markt brengen van radioapparatuur. Het waarborgt een interne markt voor radioapparatuur door essentiële eisen vast te stellen op het gebied van veiligheid en gezondheid, elektromagnetische compatibiliteit en het efficiënte gebruik van het radiospectrum. In het licht van deze richtlijn bevordert de universele opladeroplossing het gebruik van gewone opladers voor mobiele telefoons en andere draagbare elektronische apparaten.
De ‘algemene oplaadvereisten’ zullen vanaf 2024 van toepassing zijn op alle draagbare mobiele telefoons, tablets, digitale camera’s, hoofdtelefoons, headsets, draagbare luidsprekers, draagbare videogameconsoles, e-readers, oordopjes, toetsenborden, muizen en draagbare navigatiesystemen. Deze vereisten zullen vanaf 2026 ook van toepassing zijn op laptops. Dergelijke overgangsperioden zullen de industrie voldoende tijd geven om zich aan te passen voordat de richtlijn van toepassing wordt. De belangrijkste elementen zijn als volgt.
Deze oplossing werd voorgesteld vanwege het volgende. In 2020 kochten consumenten in de EU ongeveer 420 miljoen elektronische apparaten en bezitten ze gemiddeld drie opladers om deze elektronische apparaten op te laden – waarvan ze er regelmatig twee gebruiken. Desondanks geeft 38% van de consumenten aan problemen te hebben ondervonden met het opladen van hun apparaten omdat er geen compatibele oplader beschikbaar was. Om deze problemen aan te pakken heeft de Europese Commissie dit voorstel gedaan op 23 september 2021.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circular luminaires in public spaces
This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.