Ultieme producentenverantwoordelijkheid voor e-waste management

Een voorstel voor een rechtvaardige transitie in de circulaire economie, gebaseerd op de situatie van gebruikte Europese elektronische apparatuur die naar Nigeria wordt geëxporteerd

Dit onderzoek identificeert bestaande gebruiken en uitdagingen in Nigeria, wat betreft Europese gebruikte elektronica en e-waste, die ook in andere delen van West-Afrika voorkomen (zie bijlage 1 en 2). Daarnaast worden bruikbare oplossingen voor een duurzame, circulaire en ‘eerlijkheidsgedreven’ waardeketen voor Europese gebruikte elektronica en e-waste voorgesteld.

Gebruikte Europese elektrische en elektronische apparatuur kent meerdere gebruikscycli in verschillende landen, waaronder Nigeria. Hoewel de handel in e-waste tussen de EU en Nigeria illegaal is volgens de EU en Nigeriaanse wetgeving, blijkt uit eerder onderzoek dat sommige geïmporteerde apparatuur alleen nog volstaat als e-waste. Geïmporteerde gebruikte elektronica heeft vaak een korte levensduur. Europese export van e-waste die naar Nigeria wordt geïmporteerd heeft daarom ook vaak nadelige effecten voor duurzaamheid en circulariteit voor beide gebieden. Het exporteren van gebruikte Europese elektronica en e-waste roept verder ook vragen op over rechtvaardigheid en gelijkheid.

De huidige uitgebreide producentenverantwoordelijkheid blijkt niet gericht te zijn op de wereldwijde waardeketen. Om dit te verhelpen, stelt dit onderzoek de ‘ultieme producentenverantwoordelijkheid’ voor. Ultieme producentenverantwoordelijkheid draagt bij aan de transitie naar duurzaamheid en circulariteit met aandacht voor rechtvaardigheid en gelijkheid. Het onderzoek voegt mondiale en sociale dimensies toe aan de Europese circulaire economie (CE), die anders vooral gericht was op nationale materiaalcycli.

PDF downloaden

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

Circular luminaires in public spaces

This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.

Circulaire armaturen in de openbare ruimte

Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.