Transitiepaden voor Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid
Deze position paper bevat een analyse van de belangrijkste sterke punten en beperkingen van de manier waarop ‘Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid’ (UPV) momenteel in Nederland wordt georganiseerd. Op basis van deze analyse worden drie Transitiepaden voor het verbeteren van UPV ten behoeve van de circulaire economie gepresenteerd:
- Het optimaliseren van UPV als instrument voor circulariteit na de gebruiksfase. De doelstellingen voor inzameling en recycling moeten in evenwicht worden gebracht met het bevorderen van de verlenging van de levensduur van producten (volgens de R-hiërarchie door middel van reparatie, refurbishment, en remanufacturing). De bedrijven die zich hiermee bezighouden, moeten formeel worden opgenomen in de UPV in een nieuwe ‘organisatie voor circulair waardeketenbeheer’
- Het herontwerpen van UPV als instrument voor de transitie naar circulaire economie. Transitiepad 2 bouwt voort op Transitiepad 1 en is gericht op doelen en financiële mechanismen voor duurzaam en circulair productontwerp.
- Meer dan UPV: hoe andere instrumenten UPV en de CE kunnen ondersteunen. Onder dit transitiepad geven de auteurs aanbevelingen voor aanvullende mogelijkheden om het UPV-instrument te ondersteunen. Het gaat hierbij om betere regelgeving voor eco-design en Design for Sustainability, mogelijkheden voor milieubelasting, en de essentiële rol van consumenten en gemeenten.
Andere relevante publicaties
Re-use of soundbars
How feasible is it to give soundbars a second life? Commissioned by Stichting OPEN, Second Use investigated the re-use potential of four soundbar models, revealing insights into repairability, consumer interest, and key barriers.
Re-use van soundbars
Hoe haalbaar is het om soundbars een tweede leven te geven? In opdracht van Stichting OPEN onderzocht Second Use de potentie van re-use bij vier modellen soundbars – met inzichten over reparatiemogelijkheden, consumentengedrag en belemmeringen.
Re-use of cordless vacuum cleaners
The re-use of cordless vacuum cleaners presents interesting opportunities, but battery replacement costs pose a significant challenge. This study, conducted by Second Use on behalf of Stichting OPEN, examines the feasibility of refurbishment and identifies key improvements to extend the lifespan of these appliances.