Transitieagenda Consumptiegoederen

De transitie naar een circulaire consumptiegoedereneconomie

De circulaire economie houdt in dat we afstappen van het idee dat de levensloop van producten een lineair proces vormt van productie naar afval. In plaats daarvan moeten we het beschouwen als een continu, cyclisch (gesloten) proces, waarbij zo min mogelijk uitval van producten, materialen en mensen plaatsvindt en waarbij tegelijkertijd sprake is van een groeiende werkgelegenheid en economie.

De Transitieagenda Consumptiegoederen is opgesteld om de bovenstaande nieuwe standaard te realiseren. De agenda is opgebouwd vanuit zeven leidende principes. De principes zijn vertaald in 38 concrete acties die samen de transitie naar een circulaire economie kunnen realiseren. Afzonderlijk hebben de maatregelen soms bescheiden impact, maar als compleet pakket maken zij een circulaire toekomst mogelijk.

Deze 38 acties richten zich uiteindelijk op drie kerndoelstellingen. Ten eerste, het realiseren van een betaalbare productprijs waarin de externe kosten zijn meegenomen, zoals de sociale en milieukosten. Ten tweede, het verminderen van producten met een korte omloopcyclus op de markt. En ten slotte, het gezamenlijk ontwikkelen van nieuwe business- en verdienmodellen.

PDF downloaden

Andere relevante publicaties

Re-use of soundbars

How feasible is it to give soundbars a second life? Commissioned by Stichting OPEN, Second Use investigated the re-use potential of four soundbar models, revealing insights into repairability, consumer interest, and key barriers.

Re-use van soundbars

Hoe haalbaar is het om soundbars een tweede leven te geven? In opdracht van Stichting OPEN onderzocht Second Use de potentie van re-use bij vier modellen soundbars – met inzichten over reparatiemogelijkheden, consumentengedrag en belemmeringen.

Re-use of cordless vacuum cleaners

The re-use of cordless vacuum cleaners presents interesting opportunities, but battery replacement costs pose a significant challenge. This study, conducted by Second Use on behalf of Stichting OPEN, examines the feasibility of refurbishment and identifies key improvements to extend the lifespan of these appliances.