Transitie naar een circulaire autobatterijen keten
Een missie-gedreven innovatie systeem analyse
In opdracht van Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is de Universiteit Utrecht, samen met partners, gevraagd om een evaluatie te maken van de voortgang van de transitie naar een circulaire economie. Het huidige onderzoek richt zich op de ‘autobatterijen’ binnen de mobiliteit sector. Deze producten vallen onder de Transitieagenda Maakindustrie. Kenmerkend voor deze producten zijn het gebruik van hoogwaardige grondstoffen, snelle productinnovatie en een exponentiële marktgroei in de laatste jaren. Dit onderzoek heeft de volgende leerzame inzichten opgeleverd:
Systeem in beginfase zonder duidelijke sturing
Het innovatiesysteem van elektrisch rijden en autobatterijen is nog in een vroege fase van ontwikkeling. Het systeem is nog niet rigide, partijen komen erin en gaan eruit, er is nog geen duidelijkheid over hoe een circulaire keten eruit moet zien en er is nog veel productinnovatie.
Recycling (institutioneel) dominant
Recycling wordt opgeworpen als een manier om materialen binnen Europa te houden en als oplossing voor het toenemende afvalprobleem van afgedankte autobatterijen.
Levensduurverlenging omstreden door compliance issues
Samen met de initiële opkomst van autobatterijen kwamen studies, van actoren als de Global Battery Alliance en het World Economic Forum, naar voren die laten zien dat autobatterijen na afdanking gemiddeld nog 70%-80% van de originele capaciteit hebben. Dit is niet genoeg om een elektrische auto aan te drijven, maar wel voor andere toepassingen zoals energieopslag (peakshaving). Eerste experimenten met dit soort modellen werden echter gehinderd door de angst voor compliance issues; de risico’s (bijvoorbeeld brandveiligheid) omtrent het gebruik van gebruikte autobatterijen in nieuwe toepassingen was/is onbekend. Producenten en certificering-organisaties wilden niet dat slecht functionerende producten met hun merk of standaard werden geïdentificeerd. Hierdoor nam de legitimiteit van deze route af en begon de focus te verschuiven naar recycling.
Andere relevante publicaties
Re-use of soundbars
How feasible is it to give soundbars a second life? Commissioned by Stichting OPEN, Second Use investigated the re-use potential of four soundbar models, revealing insights into repairability, consumer interest, and key barriers.
Re-use van soundbars
Hoe haalbaar is het om soundbars een tweede leven te geven? In opdracht van Stichting OPEN onderzocht Second Use de potentie van re-use bij vier modellen soundbars – met inzichten over reparatiemogelijkheden, consumentengedrag en belemmeringen.
Re-use of cordless vacuum cleaners
The re-use of cordless vacuum cleaners presents interesting opportunities, but battery replacement costs pose a significant challenge. This study, conducted by Second Use on behalf of Stichting OPEN, examines the feasibility of refurbishment and identifies key improvements to extend the lifespan of these appliances.