Sustainability Sector Index 2023: Zorgen over greenwashing
Kantar publiceert de nieuwste Sustainability Sector Index 2023, Kantars wereldwijde onderzoek naar de zorgen en het gedrag van consumenten op het gebied van duurzaamheid. Uit het onderzoek blijkt dat de bezorgdheid over greenwashing universeel hoog is. Greenwashing is wanneer merken en bedrijven zich duurzamer of meer maatschappelijk verantwoord voordoen dan ze zijn. Iets meer dan de helft van de respondenten (51%) is van mening dat merken in alle sectoren misleidend zijn bij het rapporteren van hun duurzaamheidsacties, zelfs in “born good” sectoren, zoals elektrische voertuigen of vleesvervangende producten. In Nederland ligt dat percentage iets lager; daar vindt 42% merken misleidend in hun duurzaamheidscommunicatie.
Gebaseerd op 26.000 interviews wereldwijd en in lijn met de Sustainable Development Goals van de VN, rangschikt het rapport 42 sectoren op hun duurzaamheidsacties. Deze editie van het onderzoek vergelijkt de duurzaamheidspercepties van consumenten over verschillende sectoren. Het is gebleken dat Nederlandse consumenten de elektronica sector vergelijkbaar vinden met de olie- en gasindustrie als het gaat om het stimuleren van vooruitgang op het gebied van sociale en milieukwesties. Daarmee behoort de elektronica sector bij de onderste 5 in deze categorie. Sectoren onderaan de ranglijst vertonen een gebrek aan het stimuleren van het zetten van stappen op het gebied van duurzaamheid, volgens de consument.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circular luminaires in public spaces
This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.