Stibat Jaarverslag 2022

Stichting Batterijen biedt een collectieve oplossing voor producenten en importeurs van draagbare en industriële batterijen. Stibat Services zorgt namens Stichting Batterijen voor de uitvoering van de wettelijke producentenverantwoordelijkheid: de inzameling en recycling van draagbare batterijen en accu’s.

In 2022 is er namens Stichting Batterijen maar liefst 4,09 miljoen kilo draagbare batterijen ingezameld. Ook leverden consumenten 4,4 kton aan batterijen en fietsaccu’s in voor recycling in Nederland. Daarmee komt het in totaal gerealiseerde inzamelpercentage op 41,4%. De wettelijke doelstelling is echter 45%. Met het gerealiseerde inzamelpercentage is deze dus niet behaald.

Echter is het zo dat lithiumbatterijen zijn meegenomen in de berekening. Het inzamelpercentage voor 2022 wordt berekend als een percentage van het gemiddelde gewicht van de verkochte batterijen in 2022, 2021 en 2020, terwijl lithiumbatterijen vaak een relatief lange gebruiksduur hebben. Wanneer dit type batterij buiten beschouwing wordt gelaten is het inzamelpercentage dan ook ruim behaald met 56,7%.

PDF downloaden

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

Circular luminaires in public spaces

This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.

Circulaire armaturen in de openbare ruimte

Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.