Safe and Sustainable by Design voor Batterijen
Safe and Sustainable by Design (SSbD) is een kader om producten en materialen te ontwikkelen op een manier dat ze geen schade toebrengen aan mens en milieu. Het bestaat uit een theoretisch kader en een bijbehorende gereedschapskist met hulpmiddelen, die gebruikt worden om duurzaamheid en veiligheid te waarborgen binnen innovatie.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft Royal HaskoningDHV gevraagd te onderzoeken hoe het principe van SSbD ook toegepast kan worden binnen de batterijensector. Hiervoor zijn de volgende onderzoeksvragen opgesteld:
- Wat is het concept SSbD?
- Welke risico’s zijn het grootste voor de veiligheid en duurzaamheid bij batterijen?
- Hoe kan het concept SSbD voor batterijen worden ingevuld en toegepast?
- Wat gebeurt er nu al en welke stappen kunnen nog verder worden gezet?
- Wat zijn mogelijke rollen van de overheid bij het stimuleren van de toepassing van SSbD in onderzoek en in de batterijensector?
Dit rapport geeft toelichting en antwoord op deze vragen. Ook worden er verschillende aanbevelingen gedaan.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circular luminaires in public spaces
This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.