Roadmap naar circulaire consumptie

Dit onderzoek (uitgevoerd in Australië) had als doel het begrijpen welk ‘circulair consumptiegedrag’ nodig is om de materiële voetafdruk aanzienlijk te verkleinen als onderdeel van de transitie naar een circulaire economie. Er zijn verschillende stakeholders onderzocht om te zorgen voor een uitgebreide lijst met gedragingen. De input van stakeholders werd vervolgens geanalyseerd met behulp van systeemdenkenprincipes om de verbanden tussen het geïdentificeerde gedrag te bepalen en om te begrijpen hoe veranderingen in het ene gedrag andere gedragingen beïnvloeden.
De resulterende gedragssystemenkaart biedt praktische richtlijnen over waar en hoe in te grijpen om circulaire consumptie te bereiken. De kaart bevat 8 belangrijkste circulaire consumptiegedragingen die resulteerden uit het onderzoek:

  1. Doe het met bestaande items
  2. Spullen (of diensten) lenen/huren
  3. Bronartikel tweedehands
  4. Koop een item dat gemaakt is om lang mee te gaan
  5. Koop een artikel gemaakt van circulaire materialen
  6. Blijf het artikel gebruiken (her)gebruiken
  7. Reparatieartikel
  8. Artikel doorgeven/teruggeven

Bovendien bracht het onderzoek ook de rol aan het licht van actoren buiten de consument, wier gedrag de circulaire consumptie beïnvloedt. Dit gaat om overheid, ontwerpers, producenten, detailhandelaren, diensten, belangenorganisaties en maatschappelijke organisaties. Van de bovengenoemde gedragingen die door verschillende belanghebbenden in de economie worden vereist, zijn drie belangrijke plaatsen voor interventie geïdentificeerd: artikelen (of diensten) lenen/huren, tweedehands artikelen kopen en artikelen kopen die zijn gebouwd om lang mee te gaan.

PDF downloaden

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

Circular luminaires in public spaces

This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.

Circulaire armaturen in de openbare ruimte

Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.