Regeling AEEA

De Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) heeft als doel het bijdragen aan duurzame productie en consumptie van elektrische en elektronische apparatuur (EEA). In de eerste plaats gebeurt dat door het ontstaan van EEA-afval te voorkomen. Daarnaast worden hergebruik, recycling en andere vormen van nuttige toepassing van e-waste verbeterd om zo de hoeveelheid te verwijderen afval te verminderen. Dit draagt bij aan een efficiënter hulpbronnengebruik en ook de terugwinning van waardevolle secundaire grondstoffen.

Deze regeling stelt uiteindelijk de producenten of importeurs van elektrische en elektronische apparatuur (mede)verantwoordelijk voor het beheer van dat product in de afvalfase. Dit geldt bijvoorbeeld voor de inzameling en verwerking ervan wanneer het afval wordt. Ook moeten producenten en importeurs de financiering daarvoor regelen. De detailhandel, verwerkers en gemeenten hebben ook een aantal verplichtingen in de regeling. De Regeling AEEA is de Nederlandse implementatie van de WEEE Directive/AEEA Richtlijn.

PDF downloaden

Andere relevante publicaties

Re-use of soundbars

How feasible is it to give soundbars a second life? Commissioned by Stichting OPEN, Second Use investigated the re-use potential of four soundbar models, revealing insights into repairability, consumer interest, and key barriers.

Re-use van soundbars

Hoe haalbaar is het om soundbars een tweede leven te geven? In opdracht van Stichting OPEN onderzocht Second Use de potentie van re-use bij vier modellen soundbars – met inzichten over reparatiemogelijkheden, consumentengedrag en belemmeringen.

Re-use of cordless vacuum cleaners

The re-use of cordless vacuum cleaners presents interesting opportunities, but battery replacement costs pose a significant challenge. This study, conducted by Second Use on behalf of Stichting OPEN, examines the feasibility of refurbishment and identifies key improvements to extend the lifespan of these appliances.