Potentiële effecten van Nederlandse circulaire economie strategieën op West-Afrika

Dit onderzoek richt zich op afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA). De officiële methoden en strategieën voor afvalinzameling en -recycling houden de toenemende hoeveelheden afgedankte apparatuur nauwelijks bij, vooral in lage- en middeninkomenslanden. Bovendien wordt een aanzienlijk deel van de afgedankte elektronische producten internationaal verhandeld. Dit gebeurd meestal vanuit hoge-inkomenslanden naar lage- en middeninkomenslanden. De studie bespreekt de effecten (zowel positieve als negatieve) van een reeks strategieën voor circulaire economie die gericht zijn op elektrische en elektronische apparatuur in Nederland op lage- en middeninkomenslanden. De focus ligt specifiek op West-Afrika (d.w.z. Ghana en Nigeria). West-Afrika is een grote ontvanger van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. De analyse heeft betrekking op zowel niet-functionerende items die e-waste worden genoemd als tweedehands items (gebruikte EEE). De belangrijkste bevindingen waren als volgt:

  • Ongeveer een vijfde van de afgedankte elektronische apparatuur in Nederland wordt geëxporteerd, waarvan ongeveer een kwart illegaal.
  • Handel in afgedankte apparatuur is van invloed op vervuiling, menselijke ontwikkeling en efficiënt gebruik van hulpbronnen in het buitenland.
  • Effecten van circulaire economiebeleid op lage- en middeninkomenslanden kunnen zowel positief als negatief zijn.
  • Strategieën voor een circulaire economie kunnen de export van tweedehandsproducten verminderen, wat uiteindelijk verschillende negatieve gevolgen heeft op het gebied van vervuiling.
  • Er zijn voorzorgsmaatregelen nodig om de externe kosten te verlagen.
  • Een eerlijke transitie vereist een inclusieve aanpak.

PDF downloaden

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

Circular luminaires in public spaces

This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.

Circulaire armaturen in de openbare ruimte

Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.