Ontwerpen voor veilige reparatie van huishoudelijke apparaten in een circulaire economie
Eén van de belangrijkste bouwstenen van een circulaire economie is de verlenging van de levensduur van producten. Een strategie om dit te bereiken, is het ontwerpen van duurzame producten die gemakkelijk te repareren zijn. Een specifieke uitdaging hierbij is hoe producten veilig gerepareerd kunnen worden. In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is hiernaar onderzoek gedaan door de TU Delft.
Veiligheidsrisico’s kunnen zowel tijdens het reparatieproces zelf aanwezig zijn als tijdens het gebruik van een verkeerd gerepareerd product. De relatie tussen productontwerp en mogelijke reparatierisico’s is onderzocht om tot aanbevelingen te komen voor ontwerpkeuzes die leiden tot veilig repareerbare huishoudelijke apparaten. Daarvoor is bestaande literatuur over veilige reparatie geanalyseerd, net als gegevens over incidenten die aan reparatie zijn gerelateerd. De analyse is gecombineerd met de ontwikkeling van een risicobeoordelingskader. Dit kader is toegepast voor de risicoanalyse van een aantal stofzuigers, koffiezetapparaten, blenders, media-apparaten en wasmachines.
De onderzoeksresultaten laten zien dat veel reparaties al veilig uit te voeren zijn. Andere reparaties kunnen veiliger verricht worden door relatief kleine wijzigingen in het productontwerp. Het onderzoek toont aan dat het aanraken van elektronische hoogspanningsonderdelen en het verkeerd monteren van hoogspanningscomponenten en kabels de lastigste risico’s zijn om uit te sluiten. Maar ook deze risico’s kunnen aanzienlijk worden verkleind door in het productontwerp deze onderdelen beter af te schermen, en door beter aan te geven hoe componenten en kabels weer aangesloten moeten worden. Door slimmer te ontwerpen kunnen producten op veiligere wijze worden gerepareerd.
Andere relevante publicaties
Re-use of soundbars
How feasible is it to give soundbars a second life? Commissioned by Stichting OPEN, Second Use investigated the re-use potential of four soundbar models, revealing insights into repairability, consumer interest, and key barriers.
Re-use van soundbars
Hoe haalbaar is het om soundbars een tweede leven te geven? In opdracht van Stichting OPEN onderzocht Second Use de potentie van re-use bij vier modellen soundbars – met inzichten over reparatiemogelijkheden, consumentengedrag en belemmeringen.
Re-use of cordless vacuum cleaners
The re-use of cordless vacuum cleaners presents interesting opportunities, but battery replacement costs pose a significant challenge. This study, conducted by Second Use on behalf of Stichting OPEN, examines the feasibility of refurbishment and identifies key improvements to extend the lifespan of these appliances.