Onderzoek naar de duurzaamheidsuitdagingen van digitalisering en internetdatacenters
Internetdatacenters hebben aanzienlijke wetenschappelijke, publieke en media-aandacht gekregen. Dit is vanwege de uitdagingen in verband met hun effect op broeikasgassen, water en landschap. Deze resource-gulzige datadienstensector blijft snel groeien. Internetdatacenters worden voornamelijk gebruikt voor dataopslag, datamining en activiteiten voor het delen van bestanden.
Een belangrijke vraag is dan: Welke impact heeft dataopslag op het milieu en is het duurzaam? Water wordt veel gebruikt in datacenters, zowel direct voor vloeistofkoeling als indirect om elektriciteit op te wekken. Datacenters bevatten een massaal aantal servers. Deze servers verbruiken een enorme hoeveelheid energie om te reageren op informatieverzoeken en om de bestanden en grote hoeveelheden gegevens voortkomend uit deze informatieverzoeken op te slaan.
Dit onderzoek behandelt de ecologische voetafdruk van wereldwijde gegevensopslag. Met behulp van uitgebreide datasets van de nieuwste wereldwijde elektriciteitsopwekkingsmix wordt een licht geworpen op het duurzaamheidsprobleem van gegevens. De analyse biedt ook een breed perspectief van ecologische voetafdrukken als gevolg van wereldwijde gegevensopslag om de werkelijke impact van datacenters wereldwijd aan te kaarten. De bevindingen geven aan dat de jaarlijkse wereldwijde ecologische voetafdrukken op gebied van koolstof, water en landschap als gevolg van data opslaan respectievelijk 5,26 miljoen ton, 41,65 gigaliter en 59,45 vierkante kilometer kunnen benaderen.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circular luminaires in public spaces
This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.