Milieustraten en de circulaire economie

Dit is een onderzoek naar hoe de bijdrage van milieustraten en kringloopbedrijven in de transitie naar een circulaire economie vergroot kan worden. De belangrijkste bevindingen ten aanzien van de milieustraten zijn als volgt. Uit CBS-data blijkt dat er zeer grote verschillen zijn tussen de milieustraten onderling. Daarnaast toont het onderzoek aan dat ruimtegebrek een belangrijke oorzaak is voor de milieustraten om niet alle afvalstromen apart te houden. Dit speelt met name voor grond, EPS en matrassen. Ook is het zo dat op 90% van de onderzochte locaties wordt aangegeven dat bedrijfsafval niet is toegestaan. Gelijktijdig wordt ook erkend dat het wel mogelijk is dat bedrijfsafval, wat veel verwantschap met huishoudelijk afval heeft, via de milieustraat wordt afgevoerd. Dit zou gaan om ongeveer 10% en komt overeen met ongeveer 220.000 ton in Nederland op jaarbasis. Hier zijn echter geen harde cijfers van bekend. De meeste gemeenten proberen bedrijfsafval te weren vanwege het feit dat de kosten niet ten laste mogen komen van de huishoudelijke afvalstoffenheffing en de milieuvergunning het ook niet toelaat.

Wat kringloopbedrijven betreft, is het volgende gevonden. Slechts 7% van de goederen, waarover kringloopwinkels beschikken, zijn afkomstig van milieustraten. Uit het veldonderzoek volgt dat op de helft van de locaties geen innige samenwerking bestaat tussen milieustraten en kringloopbedrijven. Hierdoor blijven er kansen liggen om restafval van kringloopbedrijven vergaand via milieustraten te scheiden als grondstoffen.

Een voorziening voor kringloopgoederen in de milieustraten moet het mogelijk maken om de inzameling van kringloopgoederen via milieustraten te verdubbelen. Hierdoor blijven deze als product langer in de kringloop.

PDF downloaden

Andere relevante publicaties

Re-use of soundbars

How feasible is it to give soundbars a second life? Commissioned by Stichting OPEN, Second Use investigated the re-use potential of four soundbar models, revealing insights into repairability, consumer interest, and key barriers.

Re-use van soundbars

Hoe haalbaar is het om soundbars een tweede leven te geven? In opdracht van Stichting OPEN onderzocht Second Use de potentie van re-use bij vier modellen soundbars – met inzichten over reparatiemogelijkheden, consumentengedrag en belemmeringen.

Re-use of cordless vacuum cleaners

The re-use of cordless vacuum cleaners presents interesting opportunities, but battery replacement costs pose a significant challenge. This study, conducted by Second Use on behalf of Stichting OPEN, examines the feasibility of refurbishment and identifies key improvements to extend the lifespan of these appliances.