Leidraad materialenpaspoort
Inhoud, gebruik en randvoorwaarden
Dit document benoemt de voorwaarden voor een goed materialenpaspoort. De leidraad dient voor duidelijkheid, transparantie en stimulering van het aanleveren van ‘minimaal benodigde circulaire informatie’ te zorgen, om gebaseerd op circulaire data inzicht te krijgen in de mate van circulariteit van een product/dienst om een transitie naar een circulaire economie mogelijk te maken. De leidraad voor de inhoud hiervan bestaat uit minimaal benodigde circulaire data, die is onderverdeeld in drie categorieën: Grondstoffen Verbruik, Milieu-impact en Waardebehoud. Deze data zijn nodig om de circulariteit van een product te bepalen, wat ook van nut is voor de producent.
Naast de uiteenzetting over minimaal benodigde circulaire data bevat dit document ook een lijst met andere randvoorwaarden waar een materialenpaspoort aan moet voldoen.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circular luminaires in public spaces
This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.