Kosten van grondstoffenwinning uit AEEA

Geopolitieke instabiliteit, toegankelijkheid van specifieke mineralen en afnemende reserves veroorzaken risico’s in de waardeketen. Hierdoor neemt de strategische relevantie van het winnen van grondstoffen uit afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) in de EU toe. Dit artikel onderzoekt de hoeveelheden kritieke grondstoffen (CRMs) die afkomstig zijn uit AEEA-stromen vanuit het perspectief van uitputting.

Lange tijd zijn de recyclingdoelen uitsluitend gebaseerd op massa-verzameling en recyclingpercentages. In artikel is onderzocht wat de mogelijke beperkingen van deze aanpak kunnen zijn met behulp van een exergie-gebaseerde indicator genaamd thermodynamische zeldzaamheid. Deze indicator vertegenwoordigt de exergiekosten die nodig zijn voor het produceren van materialen vanuit het onbewerkte gesteente tot aan de markt. Italië is als casus gebruikt om de toepassing van de indicator op macroniveau (nationaal) en microniveau (bedrijf) te verkennen voor de productcategorieën “kleine elektronica” en “schermen en monitoren.”

De schattingen tonen aanzienlijke verschillen tussen de massa en zeldzaamheid van materialen binnen Italiaanse AEEA-stromen. Hoewel ijzer meer dan 70% van het gewicht van de geanalyseerde productcategorieën vertegenwoordigt, is het goed voor minder dan 15% van de zeldzaamheid. Op dezelfde manier hebben verschillende CRMs met een kleine massa een hogere zeldzaamheidswaarde, zoals wolfraam met minder dan 0,1% van de massa en meer dan 6% van de zeldzaamheid. Tevens wordt de beleidscontext belicht, waarbij wordt betoogd dat thermodynamische zeldzaamheid nieuwe inzichten kan bieden ter ondersteuning van besluitvormingsprocessen met betrekking tot het einde van de levensduur van AEEA, bijvoorbeeld voor doelstellingen en normen voor recycling om materialenmonitoring en herstelopties te prioriteren.

Andere relevante publicaties

Re-use of soundbars

How feasible is it to give soundbars a second life? Commissioned by Stichting OPEN, Second Use investigated the re-use potential of four soundbar models, revealing insights into repairability, consumer interest, and key barriers.

Re-use van soundbars

Hoe haalbaar is het om soundbars een tweede leven te geven? In opdracht van Stichting OPEN onderzocht Second Use de potentie van re-use bij vier modellen soundbars – met inzichten over reparatiemogelijkheden, consumentengedrag en belemmeringen.

Re-use of cordless vacuum cleaners

The re-use of cordless vacuum cleaners presents interesting opportunities, but battery replacement costs pose a significant challenge. This study, conducted by Second Use on behalf of Stichting OPEN, examines the feasibility of refurbishment and identifies key improvements to extend the lifespan of these appliances.