Kosten en opbrengsten bij recycling van zonnepanelen
In de afgelopen 10 jaar is fotovoltaïsche (PV) zonne-energie in Nederland een belangrijk onderdeel geworden van het totale energieopwekkingssysteem en het blijft snel groeien. Echter, over 25 tot 30 jaar bereiken de momenteel geïnstalleerde PV-panelen het einde van hun nuttige levensduur. Zij genereren dan jaarlijks meer dan 200.000 ton e-waste dat moet worden ingezameld en verwerkt. Stichting OPEN is verantwoordelijk voor het op een juiste wijze inzamelen, verwerken en afvoeren of recyclen van End-of-Life (EoL) zonnepanelen.
De huidige reguliere recycling-processen voor zonnepanelen leiden slechts tot de recycling van het aluminium frame tot ruwe metalen grondstof. De rest van het zonnepaneel wordt voornamelijk gebruikt als vulmateriaal voor beton of als ondergrond voor wegen. Het is de vraag of dit proces in de toekomst kan worden volgehouden wanneer de hoeveelheden PV-afval veel groter zijn dan de hoeveelheden vandaag. Het is onzeker of er in de toekomst wel of niet een hoger niveau van recycling zal worden afgedwongen door wetgeving, maar het is nuttig om nu al te kijken naar alternatieve processen en technieken.
Het onderzoek van TNO heeft betrekking op alternatieve recyclingmethoden die momenteel in ontwikkeling zijn en waarvoor al speciale apparatuur in de handel verkrijgbaar is (bijvoorbeeld een heet mes voor het scheiden van de voorste glasplaat van PV-panelen). Een belangrijke vraag is of de potentiële opbrengsten uit de verkoop van teruggewonnen waardevolle materialen (zoals zilver), de kosten van geavanceerde recyclingprocessen kunnen dekken. De huidige productie van zonnepanelen is afhankelijk van de beschikbaarheid van zilver. Zilver zal in de toekomst schaars zijn als de verwachte groeiscenario’s voor werkelijkheid worden.
Uit het onderzoek blijkt dat het waarschijnlijk moeilijk is om een zelfvoorzienende PV-onderneming te maken. Deze situatie kan aanzienlijk veranderen als de zilverprijs stijgt, bijvoorbeeld vanwege een sterk toegenomen vraag vanuit de PV-industrie. Ook wordt verwacht dat de kosten voor geavanceerde verwerking zullen afnemen zodra de technologie de ontwikkelingsfase heeft doorstaan en op een economisch gunstige schaal wordt geëxploiteerd. Toekomstige ‘true recycling’ methodes voor PV-panelen zullen er in ieder geval heel anders uitzien dan de huidige gangbare praktijk.
Andere relevante publicaties
Re-use of soundbars
How feasible is it to give soundbars a second life? Commissioned by Stichting OPEN, Second Use investigated the re-use potential of four soundbar models, revealing insights into repairability, consumer interest, and key barriers.
Re-use van soundbars
Hoe haalbaar is het om soundbars een tweede leven te geven? In opdracht van Stichting OPEN onderzocht Second Use de potentie van re-use bij vier modellen soundbars – met inzichten over reparatiemogelijkheden, consumentengedrag en belemmeringen.
Re-use of cordless vacuum cleaners
The re-use of cordless vacuum cleaners presents interesting opportunities, but battery replacement costs pose a significant challenge. This study, conducted by Second Use on behalf of Stichting OPEN, examines the feasibility of refurbishment and identifies key improvements to extend the lifespan of these appliances.