Het ‘Circularity Gap’-rapport NL
De Nederlandse economie is 24,5% circulair. Dit betekent dat slechts een kwart van de materialen, bedoeld om in de maatschappelijke behoeften te voorzien, afkomstig zijn uit non-virgin, secundaire bronnen. Dit geeft aan dat er een circularity gap (ofwel circulariteitskloof) bestaat van meer dan 75%. Het doel van deze studie is om inzicht te geven in de dynamiek van de Nederlandse economie. Zo kan aangeduid worden waar lineair gedrag in onze economie is ingebed en hoe we circulaire interventies kunnen implementeren om tot de benodigde systeemverandering te komen.
De belangrijkste uitkomsten laten zich als volgt samenvatten: de voetafdruk die samenhangt met onze consumptie is grotendeels afkomstig uit het buitenland. Verder zijn mobiliteit en voeding verantwoordelijk voor meer dan de helft van de grondstoffenvoetafdruk. Om de circulariteit van Nederland te vergroten, zijn in dit rapport vier scenario’s verkend die de economie gedeeltelijk kunnen transformeren: (1) circulair bouwen, (2) circulaire landbouw en voedselsystemen, (3) duurzame energietransitie, en (4) reparatie, remanufacturing en hoogwaardige recycling. Samen hebben deze scenario’s de potentie om de Nederlandse circulariteit van de huidige 24.5% naar maar liefst 70% te vergroten.
Ook heeft tijdige aanpassing van de arbeidsmarkt aan de veranderende economie de potentie de overgang naar een circulaire economie te versnellen. Met de ambitieuze overheidsaanpak voor de circulaire economie is het cruciaal ook stil te staan bij de bedrijven en de mensen die de transitie zullen moeten vormgeven.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circular luminaires in public spaces
This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.