Het aanpakken van branden veroorzaakt door lithiumbatterijen in AEEA
In 2019 kwam een aantal organisaties bijeen, bestaande uit vertegenwoordigers van de industrie van gebruikte batterijen en afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) en van de fabrikanten van huishoudelijke apparaten en consumentenelektronica. Deze organisaties worden ‘The Batteries Roundtable’ genoemd.
Zij kwamen bijeen om de groeiende kwestie van branden in verband met AEEA die batterijen bevatten te bespreken en om maatregelen te ontwerpen die het probleem aanpakken. Daarom is er een enquête opgezet voor belanghebbenden uit de hele EU om een beter inzicht te krijgen in het probleem van branden in de AEEA-beheerketen en om best practices te verzamelen.
Op basis van de antwoorden op de vragenlijst, een grondige literatuurstudie en raadpleging van deskundigen, presenteert dit onderzoek aanbevelingen en best practices voor producentenverantwoordelijkheidsorganisaties, gemeenten en beleidsmakers voor alle stadia van de (A)EEA-waardeketen. Deze aanbevelingen en best practices zijn gericht op het aanpakken van de brandincidenten veroorzaakt door batterijen in AEEA.
De huidige situatie heeft gevolgen voor de industrie die AEEA-bevattende batterijen en losse batterijen beheert. Branden die worden veroorzaakt door batterijen kunnen een zeer ernstig probleem vormen voor afvalverwerkingsinstallaties en kosten miljoenen euro’s per jaar. Naast de economische kosten die ze met zich meebrengen, hebben ze ook gevolgen voor het milieu en de menselijke gezondheid.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circular luminaires in public spaces
This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.