Evaluatie retourpremie koelvries apparatuur

Om extra energiezuinige koelvries apparatuur te promoten en te zorgen dat oude koel- en vrieskasten correct afgedankt werden heeft Stichting OPEN in 2022 een eenmalige, landelijke inzamelactie voor koelvries apparatuur uitgevoerd. Dit gebeurde in samenwerking met de verenigde retailorganisaties en Urgenda. Deze landelijke inzamelactie komt voort uit het 40 puntenplan dat Urgenda heeft opgesteld, die is aangeboden aan het kabinet met maatregelen om de CO2 uitstoot in Nederland te verminderen. De retourpremie voor de ingeleverde oude koel- of vrieskast was minimaal 35 euro.

Om te zorgen voor meer circulariteit en correcte inlevering van afgedankte apparaten worden beloningsystemen vaker genoemd als mogelijkheid om het gewenste gedrag te stimuleren.  De koelvries retouractie is ontwikkeld om via een extra beloning (retourpremie) twee effecten gelijktijdig te bereiken:

  1. Het promoten van de verkoop van extra energiezuinige koelvries apparatuur ten gunste van minder energiezuinige koel- en vriesapparatuur;
  2. Het correct afdanken van de oude koelvries apparatuur zodat een veilige vernietiging van Cfk’s en andere koelmiddelen, inclusief de isolatie (purschuim) mogelijk wordt gemaakt door deze apparaten via een gesloten inzamelsysteem aan te bieden bij een CENELEC-gecertificeerde verwerker voor koel- en vrieskasten.

Naast de uitgangspunten en bereikte resultaten voor de koelvries retourpremieactie geeft dit evaluatierapport ook conclusies en aanbevelingen voor toekomstige initiatieven.

PDF downloaden

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

Circular luminaires in public spaces

This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.

Circulaire armaturen in de openbare ruimte

Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.