EU beleidsaanbevelingen voor hogere inzameling AEEA

In het kader van de Richtlijn AEEA (afgedankte elektrische en elektronische apparaten) heeft de Europese Commissie beleidsaanbevelingen gedaan aan de lidstaten om het inzamelpercentage te verhogen. De focus van deze aanbevelingen ligt op gebruikte en afgedankte mobiele telefoons, tablets, laptops en hun opladers. De aanbevelingen zijn bedoeld om de nationale autoriteiten te ondersteunen bij het garanderen van maximale inzamelpercentages. Daarnaast horen ze ook het daaropvolgende hergebruik, repareren, opknappen en terugwinnen van deze kleine elektronische apparaten te stimuleren.

Het inzamelpercentage van kleine elektronische apparaten in de EU blijft laag. Zo ligt het inzamelpercentage van mobiele telefoons naar verluidt onder de 5% en worden er in huishoudens in de hele EU naar schatting 700 miljoen ongebruikte en afgedankte mobiele telefoons opgeslagen. Deze apparaten zijn rijk aan kostbare materialen, met name kritische grondstoffen. Eén smartphone alleen al bevat zeldzame aardmetalen in de magneet, kobalt in de batterij, indium in het scherm en tantaal, gallium en edele metalen in de printplaat.

De aanbevelingen zijn onder andere:

  • Financiële prikkels voor consumenten
  • Het gebruik van postdiensten vergroten bij de inzameling
  • Het opzetten van partnerschappen tussen re-use organisaties en inzamelpartijen
  • Het vergroten van het bewustzijn van inzamelpunten
  • Het verbeteren van het gemak en de zichtbaarheid van inzamelpunten waar mensen kleine elektronica kunnen inleveren

PDF downloaden

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

Circular luminaires in public spaces

This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.

Circulaire armaturen in de openbare ruimte

Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.