E-waste van zonnepanelen in een circulaire economie

De productie van fotovoltaïsche (PV) energie (zonne-energie) is een veelbelovende en volwassen technologie voor de productie van hernieuwbare energie. Helaas kan de verwijdering van zonnepanelen problemen opleveren voor het afvalbeheer. De hoeveelheid e-waste uit zonnepanelen is over het algemeen groter dan die van andere soorten e-waste, aangezien dit afval overvloedige metalen en giftige materialen bevat, en omdat deze energie steeds vaker wordt gebruikt.

Lokale oplossingen moeten worden besproken en geëvalueerd, zodat de zonne-energie industrie duurzame hernieuwbare energie kan leveren. Dit artikel bespreekt de milieueffecten van zonne-energie en recycling van zonnepanelen in Brazilië. Er zullen efficiëntere technologische oplossingen en procesontwikkelingen nodig zijn om problemen die zich aan het einde van de nuttige levenscyclus van zonne-energiesystemen voordoen goed te kunnen behandelen.

Er is echter meer nodig dan alleen deze technologische oplossingen en procesontwikkelingen. Aan het einde van de levenscyclusfase zullen ook politieke mechanismen en regelgevingsstructuren moeten worden ontwikkeld en geïmplementeerd. Dit helpt bij het voorbereiden, stimuleren en ontwikkelen van geschikte toepassingen voor de behandeling van industrieel afval. De komst van sectorovereenkomsten voor elektrische en elektronische apparatuur heeft in Brazilië deze afvalproblemen gedeeltelijk opgelost. In deze sectorovereenkomsten worden apparaten vermeld die over gedefinieerde retourlogistieksystemen moeten beschikken.

PDF downloaden

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

Circular luminaires in public spaces

This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.

Circulaire armaturen in de openbare ruimte

Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.