E-waste in de ICT-sector

Snelle technologische ontwikkelingen in combinatie met de vraag naar een hoge levensstandaard hebben geleid tot een massale productie van elektronische gadgets. Gadgets die uiteindelijk leiden tot het genereren van enorme hoeveelheden afval. Met de aanzienlijk groeiende hoeveelheid computer-hardware, is efficiënte verwerking van elektronisch afval (e-waste) voortkomend uit ICT een vereiste.

De ICT-sector genereert een grote hoeveelheid e-waste, maar de strategieën om deze te managen zijn niet goed gedefinieerd. Dit onderzoek behandelt de huidige status, uitdagingen en initiatieven waarmee de ICT-sector wordt geconfronteerd bij het omgaan met e-waste. Daarbij is een raamwerk van ‘gebruikscase’-diagrammen gebruikt, om een model te ontwikkelen dat oplossingen biedt voor recycling problemen bij e-waste, voor recyclingbedrijven.
Op basis van het onderzoek worden de volgende praktijken voorgesteld:

  • Tweedehands elektrisch en elektronisch apparatuur moet anders worden geëtiketteerd dan afgedankt elektrisch en elektronisch apparatuur. Dit kan de twee gemakkelijk scheiden voor verdere verwerking.
  • Het creëren van een brug tussen de formele en informele sector kan het probleem van de inzameling van e-waste en de overdracht naar de formele recyclingsector sterk verminderen.
  • De overheid moet stimulansen invoeren voor schroothandelaren, zoals beloningen en aantrekkelijke regelingen voor betere prestatie bij het managen van e-waste.

PDF downloaden

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

Circular luminaires in public spaces

This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.

Circulaire armaturen in de openbare ruimte

Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.