De wereldwijde e-waste monitor 2024
Een naslagwerk voor beleidsmakers en de industrie, die laat zien waar we staan met de wereldwijde uitdaging van e-waste
De wereld maakt een aanzienlijke elektrificatie door, inclusief een digitale transformatie, waarbij technologieën diepgaand veranderen hoe we leven, werken, leren, socializen en zaken doen. Veel mensen bezitten en gebruiken meerdere elektronische apparaten. De toenemende verbondenheid van stedelijke en afgelegen gebieden heeft geleid tot een toename van het aantal apparaten en objecten die verbonden zijn met het internet.
Deze groei heeft geleid tot een gelijktijdige toename van de hoeveelheid elektrische en elektronische apparaten (EEA) en e-waste. Afgedankte EEA genereert een afvalstroom die zowel gevaarlijke als waardevolle materialen bevat, gezamenlijk bekend als e-waste, of afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA). De wereldwijde e-waste monitor is sinds 2014 de belangrijkste bron van rapportage over dit urgente probleem. Het biedt het meest actuele overzicht van wereldwijde e-waste gegevens, statistieken en vooruitgang in beleid en regulering. Het geeft ook een blik op wat de toekomst brengt als dingen veranderen of hetzelfde blijven.
In 2022 werd wereldwijd een record van 62 miljard kg e-waste gegenereerd. 22,3 procent van deze e-waste massa werd gedocumenteerd als formeel ingezameld en gerecycled op een milieuvriendelijke manier. In 2010 genereerde de wereld 34 miljard kg e-waste, een hoeveelheid die sindsdien jaarlijks is toegenomen met een gemiddelde van 2,3 miljard kg. De gedocumenteerde formele inzamelings- en recyclingsnelheid is ook toegenomen, groeiend van 8 miljard kg in 2010 met een gemiddelde snelheid van 0,5 miljard kg per jaar tot 13,8 miljard kg in 2022.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circular luminaires in public spaces
This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.