Circulaire batterijen voor de toekomst

Samenwerken voor een duurzame en veerkrachtige waardeketen

Batterijen vormen de basis van onze moderne samenleving. Ze maken ons dagelijks leven mogelijk: van het voeden van onze telefoons en laptops, het starten van de motoren van onze auto’s en vrachtwagens tot het opslaan van de energie die we genereren voor later gebruik. Hoewel batterijen al tientallen jaren bestaan, heeft hun strategische belang recentelijk aanzienlijke groei doorgemaakt.

De toenemende aanvoer van batterijen gaat gepaard met tal van ecologische, sociaal-economische en geopolitieke uitdagingen. Batterijen worden gedolven, geproduceerd en verplaatst via een wereldwijde toeleveringsketen met aanzienlijke negatieve gevolgen voor ecosystemen en lokale gemeenschappen. Overheden en bedrijven over de hele wereld worden geconfronteerd met de noodzaak om meer te doen met minder en snel en lokaal te handelen om een veerkrachtige aanvoer te waarborgen.

Het wordt steeds duidelijker dat een circulaire economie voor batterijen noodzakelijk is en voordelen biedt om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Circulariteit vertegenwoordigt een unieke kans om onze economie, samenleving en milieu toekomstbestendig te maken.

Deze brochure onderzoekt de huidige status en toekomstige mogelijkheden voor circulariteit in de gehele batterijwaardeketen in Nederland en daarbuiten. Het doel is om een internationaal debat te stimuleren over hoe samen, als regelgevers, onderzoekers, ondernemers, consumenten of investeerders, deze broodnodige overgang versneld kan worden.

PDF downloaden

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

Circular luminaires in public spaces

This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.

Circulaire armaturen in de openbare ruimte

Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.