Beprijzingsmaatregelen opschalen circulaire verdienmodellen

In dit rapport zijn verschillende beprijzingsmaatregelen onderzocht om de circulaire economie op te kunnen schalen. Er zijn drie problemen beschreven, waardoor het nodig is om op zoek te gaan naar een beprijzingsvoorstel dat zich richt op andere circulaire strategieën dan recycling, de kosten- en schaalnadelen van circulaire activiteiten vermindert en zo uitvoerbaar mogelijk is. Het beprijzingsvoorstel dat is ontwikkeld en verkend, gaat in de kern om het instellen van een fonds, gefinancierd uit een circulaire bijdrage, dat wordt ingezet om circulaire strategieën zoals reparatie goedkoper te maken.

Het rapport geeft antwoord op de volgende onderzoeksvragen:

  1. Welke beprijzingsvoorstellen om de aanschaf van lineaire EEA en meubels te ontmoedigen en circulaire producten te stimuleren zijn de afgelopen jaren binnen IenW/RWS en Financiën onderzocht? Waarom lijken deze voorstellen vaak te stuiten op het bezwaar van uitvoerbaarheid? En in hoeverre zijn deze bezwaren terecht?
  2. Werk een alternatief beprijzingsvoorstel uit en ga daarbij in op uitvoeringsaspecten zoals de bepaling van de bijdrage ten opzichte van de verkoopprijs, de hoogte van de bijdrage, het beheer van de opgehaalde bijdragen en de aanwending van de bijdragen.
  3. Welke stakeholders zouden betrokken moeten worden bij de uitwerking en uitvoering van het alternatieve beprijzingsvoorstel? Welke aandachtspunten zijn er vanuit de optiek van deze stakeholders bij het voorstel en hoe kunnen zij ermee aan de slag?

Er is specifiek gekeken naar elektronische en elektrische apparaten (EEA) en meubels.

PDF downloaden

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

Circular luminaires in public spaces

This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.

Circulaire armaturen in de openbare ruimte

Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.