Benchmark gemeenten
Gemeenten ontvangen regelmatig een ‘benchmark elektrisch afval gemeenten’. Ook worden alle gemeenten gerangschikt op basis van het aantal kilogram ingezameld elektrisch afval per persoon. De benchmark heeft tot doel om inzicht te geven in de huidige stand van zaken van het afdanken van elektrisch afval en om te ontdekken wat daarin nog te verbeteren valt. Stichting OPEN wil hiermee samen met gemeenten voorkomen dat afgedankte elektrische apparaten bij het restvuil terechtkomen. Nu gebeurt dat nog te veel. Met als gevolg dat grondstoffen uit deze apparaten verloren gaan en gevaarlijke stoffen in het milieu terecht komen.
De meest recente benchmark toont een lichte stijging van 5,5 kg ingezameld elektrisch afval per persoon in 2022 naar 5,6 kg in 2023. In het afgelopen jaar hebben de gemeenten met elkaar bijna 90 miljoen kilogram e-waste ingezameld, waardoor niet alleen waardevolle grondstoffen zijn teruggewonnen, maar ook een significante uitstoot van 303.398.662 kg CO2 is voorkomen. Desondanks is er in 2023 meer dan 20.000.000 kg elektrisch afval in het restafval verdwenen, wat neerkomt op ongeveer 1,4 kg per Nederlander per jaar. Veelvoorkomende e-waste items die in het restafval terechtkomen, zijn onder andere lampen, vapes, ict-apparatuur en elektrisch speelgoed.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circular luminaires in public spaces
This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.