ADR en inzameling van kleine apparaten in gemodificeerde IBCs

In opdracht van de Vereniging NVMP heeft Wecycle onderzoek verricht naar een veiligere wijze om kleine apparaten en ICT apparatuur (KEI) te transporteren van de milieustraten naar de overslaglocaties. Het vervoer van batterij-houdende apparaten wordt geregeld via de Europese overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de weg, kortweg het ADR.

In toenemende mate bevat KEI apparaten die voorzien zijn van batterijen als primaire energiebron. Hieronder vallen ook lithium-ion batterijen, die door beschadiging kortsluiting en daardoor brand kunnen veroorzaken. Ook heeft de afvalsector in zijn geheel last van branden. Deze worden vaak veroorzaakt door broei van bijvoorbeeld organisch materiaal maar ook door ontbrandende lithium-ion batterijen die bij beschadiging leiden tot kortsluiting wanneer zij bijvoorbeeld in een kraakperswagen belanden.

Lange tijd zijn er geen significante problemen ondervonden met branden, die veroorzaakt zijn door kortsluiting van lithium-ion batterijen. Met het toenemend gebruik van lithium-ion batterijen als primaire energiedrager, de toename in kracht van deze batterijen en de verkleining van het apparaat waarin deze zijn vervat neemt echter het risico verder toe. In dit onderzoek is gekeken welke mogelijkheden er zijn om dit risico te verlagen. Uit deze verkenning komt een gemodificeerde Intermediate Bulk Containers (IBC) als een interessante variant naar voren.

PDF downloaden

Andere relevante publicaties

Inzameling voor hergebruik op de milieustraten

Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.

Circular luminaires in public spaces

This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.

Circulaire armaturen in de openbare ruimte

Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.