Grondstoffenakkoord
Het Grondstoffenakkoord is in 2017 gesloten. Het doel van dit akkoord is het opstellen van agenda’s ten behoeve van de transitie naar een circulaire economie. In het Grondstoffenakkoord staan afspraken die de Rijksoverheid met andere partijen heeft gemaakt. Deze afspraken gaan over maatregelen om de overgang naar de circulaire economie te versnellen. In het akkoord staan drie belangrijke doelstellingen aangegeven:
- Grondstoffen in bestaande ketens worden efficiënt en hoogwaardig benut.
- Waar nieuwe grondstoffen nodig zijn, worden waar mogelijk fossiele, kritieke en niet-duurzaam geproduceerde grondstoffen vervangen door duurzaam geproduceerde, hernieuwbare en algemeen beschikbare grondstoffen.
- Nieuwe productiemethodes en producten worden circulair ontworpen, gebieden anders ingericht en nieuwe manieren van consumeren bevorderd.
Uit het Grondstoffenakkoord zijn vijf transitieagenda’s met de volgende thema’s voortgekomen: (1) Biomassa en voedsel; (2) Kunststoffen; (3) Maakindustrie; (4) Bouw en (5) Consumptiegoederen.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circular luminaires in public spaces
This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.