Klimmen op de R-ladder met UPV
Hoe Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid de circulaire economie binnen handbereik krijgt
In 2030 wil Nederland 50% minder primaire grondstoffen gebruiken en in 2050 moet de economie volledig circulair zijn. Dit zijn stevige doelstellingen, die ook sterk zullen bijdragen aan de klimaatdoelen (55% minder CO2-uitstoot in 2030; 95% minder CO2-uitstoot ten opzichte van 1990). In een circulaire economie dienen producten, componenten en materialen zo optimaal mogelijk hergebruikt te worden.
Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) kan hierbij een belangrijke rol spelen, omdat producenten hiermee verantwoordelijk worden voor hun producten na einde levensduur. Dit is een extra taak, maar ook een kans omdat slimmer (lees: circulair) ontwerp duurzame en financiële voordelen kan opleveren.
Het ontbreken van juiste randvoorwaarden maakt dat UPV-systemen op een hoger R-niveau dan recycle (R8) schaars zijn, simpelweg omdat deze niet winstgevend of niet mogelijk zijn. Dit onderzoek doet drie aanbevelingen om de huidige belemmerende randvoorwaarden te veranderen in de juiste stimulansen:
- Meten van circulariteit. Besteed in milieu-impact analyses meer aandacht aan aspecten die specifiek voor circulariteit zijn, zoals losmaakbaarheid en reparabiliteit.
- Fiscaal stimuleren van circulariteit. Maak arbeid goedkoper en grondstoffen duurder zodat circulair productontwerp in volgende levensfases terugverdiend kan worden.
- Financieel stimuleren van PaaS-concepten.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circular luminaires in public spaces
This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.