Ontwikkelingen, uitdagingen en kansen binnen de e-waste sector
Dit onderzoek belicht ontwikkelingen, uitdagingen en verschillenden vooruitzichten voor e-waste (elektronisch afval). Verschillende aspecten van e-waste, waaronder inzameling, voorbehandeling en recycling, worden kort besproken. Het blijkt dat Europa de grootste inzamelaar van elektronisch afval is, gevolgd door Azië, Amerika, Oceanië en Afrika. De geldwaarde van grondstoffen voor e-waste wordt geschat op 57 miljard dollar. Er wordt echter slechts $10,0 miljard aan elektronisch afval gerecycled en duurzaam teruggewonnen, waardoor 15 miljoen ton (Mt) CO2 wordt gecompenseerd.
De belangrijkste uitdagingen bij de behandeling van elektronisch afval zijn onder meer de inzameling, sortering en diversiteit van afval. Daarnaast zijn ook lage energiedichtheid, het voorkomen van verder afval, emissie en kosteneffectieve recycling doelstellingen. Slechts 78 landen in de wereld hebben nu wetgeving op het gebied van e-waste. Dergelijke wetgeving wordt in de meeste regio’s niet effectief uitgevoerd. Gebieden met veel ontwikkelingslanden zoals Zuidoost-Azië en Noord-Afrika hebben beperkte of geen wetgeving wat betreft e-waste. Daarom wordt gezocht naar land-specifieke normen en wetgeving, publiek bewustzijn, effectieve implementatie en overheidsstimulansen voor de ontwikkeling van kosteneffectieve technologieën om e-waste te beheren. Deze zullen naar verwachting een belangrijke rol zal spelen in de circulaire economie.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circular luminaires in public spaces
This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.