Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Het potentieel van elektrisch koken op zonne-energie in sub-Sahara Afrika

Veel huishoudens in Sub-Sahara Afrika (SSA) zijn afhankelijk van houtbrandstof en biomassa om te koken. Deze brandstoffen zijn niet zonder gevolgen voor gezondheid en het milieu. Luchtverontreiniging binnenshuis door deze traditionele kooktechnologieën en -praktijken leidt elk jaar tot een aantal doden. Schone en rookloze kooktechnologieën zijn nodig om luchtweginfecties die gepaard gaan met traditionele kooktechnologieën tot een minimum te beperken.

In dit onderzoek is een nieuw elektrisch kooktoestel op zonne-energie met diodes als verwarmingselement gebouwd en getest in de stad Kumasi, Ghana. Het gaat om een ‘pressurized solar electric cooker’ (PSEC).  De PSEC bestaat uit een zonnepaneel van 150 Wp, een kookvolume van 3,3 liter en het systeem heeft een thermische energieopslag. Uit de experimenten die in dit onderzoek zijn uitgevoerd, bleek dat het diode-verwarmingselement in staat was om een gemiddelde temperatuur van 118 °C verschaffen om rijst te koken. Rijst is een algemeen basisvoedsel dat in veel huishoudens in SSA wordt gegeten. Het resultaat toonde aan dat wanneer het energieopslagmedium volledig was opgeladen, de PSEC een snelle kooktijd van 50 minuten had. Uit financiële analyse bleek ook dat de PSEC over een periode van 10 jaar honderden dollars kan besparen voor gebruikers, in vergelijking met respectievelijk koken met houtskool en netstroom.

PDF downloaden

Andere relevante publicaties

Re-use of soundbars

How feasible is it to give soundbars a second life? Commissioned by Stichting OPEN, Second Use investigated the re-use potential of four soundbar models, revealing insights into repairability, consumer interest, and key barriers.

Re-use van soundbars

Hoe haalbaar is het om soundbars een tweede leven te geven? In opdracht van Stichting OPEN onderzocht Second Use de potentie van re-use bij vier modellen soundbars – met inzichten over reparatiemogelijkheden, consumentengedrag en belemmeringen.

Re-use of cordless vacuum cleaners

The re-use of cordless vacuum cleaners presents interesting opportunities, but battery replacement costs pose a significant challenge. This study, conducted by Second Use on behalf of Stichting OPEN, examines the feasibility of refurbishment and identifies key improvements to extend the lifespan of these appliances.