Duurzame Elektronica met Liquid Metal Printing
Elektronische apparaten spelen een essentiële rol in onze moderne beschaving. De opkomst van Liquid Metal Printed Electronics (LMPE) biedt een revolutionaire benadering voor de productie van elektronische apparaten. LMPE biedt veel kansen zoals flexibiliteit voor persoonlijk gebruik, lage kosten, hoge prestaties, en bovenal, milieuvriendelijkheid.
Vergeleken met conventionele productie van elektronica, heeft LMPE het potentieel om de elektronica- en geïntegreerde schakelingenindustrie te transformeren. Het maakt het mogelijk om elektronica te produceren die zich uitstrekt van 2D-oppervlaktes tot 3D-structuren, op elk gewenst ondergrond. Met liquid metal printing kunnen elektronische producten op maat worden gemaakt. Dit maakt de weg vrij voor een nieuwe benadering van moderne elektronica.
In deze spannende ontwikkeling zijn al talloze technologische doorbraken gemaakt. Het ontwikkelen van verschillende liquid metal functionele inkten, printing machines en toepassingen heeft de weg geplaveid voor de snelle opkomst van een nieuwe elektronische industrie. Het is van cruciaal belang om de belangrijkste R&D-richtingen te onderzoeken en toekomstige uitdagingen te begrijpen voor een succesvolle industrialisatie van LMPE op grote schaal. Daarom wordt in dit onderzoek een overzicht gegeven van de representatieve principes en sleuteltechnologieën die ten grondslag liggen aan LMPE. Ook worden de mijlpaalproducten en apparatuur die zijn ontwikkeld voor de opkomende LMPE-industrie besproken.
De toekomst van ‘pervasive electronics’ ligt volgens de onderzoekers binnen handbereik. Een toekomst waar iedereen vrijelijk gebruik kan maken van deze technologie om functionele elektronische apparaten te printen, waar en wanneer dan ook. Het zou een evolutie kunnen zijn die de deuren opent naar ongekende mogelijkheden in de elektronica-industrie.
Andere relevante publicaties
Inzameling voor hergebruik op de milieustraten
Dit rapport focust op het verbeteren van het hergebruikspotentieel, door de inzet van een pilot bij milieustraten in de gemeenten Amersfoort en Zwolle. Gedurende 6 maanden zijn diverse interventies getest om de inzameling van bruikbare apparaten te stimuleren en zo de afvalstroom te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Interventies bestaan o.a. uit extra personeelsinzet, het stellen van vragen aan bezoekers bij de slagboom, tafelsortering, en duidelijke bebording. In Amersfoort werd een hogere inzameling voor hergebruik aangetoond na de invoering van bebording en het stellen van vragen bij de slagboom. In Zwolle was duidelijk bij het personeel welke producten ook goed verkopen en zijn apparaten bovendien getest waardoor veel meer minder onnodige producten zijn getransporteerd.
Circular luminaires in public spaces
This report provides a practical roadmap towards a circular future for luminaires in public spaces.
Circulaire armaturen in de openbare ruimte
Dit onderzoek richt zich op de circulaire mogelijkheden voor armaturen in de openbare ruimte, specifiek in de End-of-Life (EoL)-fase.